Міністерство охорони здоров’я      Рівненська міська рада      Новини      Медіа                                        

ЕЛЕКТРОННА ОХОРОНА ЗДОРОВ`Я

Поліпшення охорони здоровя на службі у людей

У Рівному за пів року 24 людини захворіли на сальмонельоз: як вберегти себе та рідних

У літньо-осінній сезон зростає захворюваність на сальмонельоз - це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella.

За даними Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, у місті Рівне за 6 місяців поточного року зафіксували 24 випадки захворювання на сальмонельоз. Серед захворілих – 9 дітей віком до 17 років та 15 дорослих.

Джерело збудника інфекції - тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії.

Часто люди заражаються шляхом вживання у їжу харчів, забруднених сальмонелами (яйця, м‘ясо, риба, салати, фрукти та інше). Сальмонели не впливають на смак, запах чи зовнішній вигляд продуктів.

Симптоми сальмонельозу: 

  • підвищення температури, 
  • головний біль, 
  • слабкість, 
  • нездужання, 
  • біль в животі, 
  • нудота, 
  • блювання, 
  • діарея.

Інкубаційний період коливається від 6 годин до 2-3 діб.

Як вберегти себе та близьких від захворювання на сальмонельоз:

  • ретельно мийте руки перед харчуванням, приготуванням їжі, після контакту з тваринами та відвідування туалету;
  • не купуйте м‘ясо та рибу у неперевірених місцях та на стихійних ринках;
  • кип‘ятіть молоко, придбане на ринках;
  • проводьте ретельну термічну обробку м‘яса та риби;
  • проводьте очистку кухонного інвентарю та користуйтеся окремими ножами і дошками для нарізання м‘яса і риби;
  • не вживайте у  їжу яйця водоплавної птиці;
  • ретельно мийте фрукти та овочі;
  • зберігайте харчі у холодильнику;
  • пийте фільтровану, очищену воду.

Читайте також

Щоліта висока температура повітря впливає на самопочуття людей. Найвразливіші до спеки – немовлята та маленькі діти, а також старші люди. Сонячн..
У КНП «Пологовий будинок» РМР активно працюють над підвищенням навичок спеціалістів! Зокрема, упродовж двох тижнів триватиме курс освітніх..
На прилавках магазинів та на ринках зʼявляється все більше ранніх овочів та фруктів. Проте, багато людей остерігаються купувати ранню парникову продук..
Підписатись